WELKE PLANTEN IN JE AQUARIUM?

WAT ZIJN DE BESTE AQUARIUMPLANTEN?

Nu je al een aantal stappen hebt doorlopen heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er een grote samenhang is tussen alle aspecten van de aquarium hobby. Zo ook jouw aquariumplanten. Wat zijn de voordelen die ze bieden behalve dat ze mooi zijn? In deze stap zal jou het belang een juiste keuze in aquariumplanten duidelijk worden!

In het stappenplan gaan we uit van een ruim beplant aquarium om zoveel mogelijk balans te kunnen creëren wat resulteert in superhelder water. CO2 wordt zeker aangeraden maar we geven ook advies om zonder CO2 te starten. Hoe zorgen planten voor balans in jouw aquarium? Zij zorgen voor natuurlijke filtering van het water door stikstofbronnen en andere stoffen op te nemen en zorgen ook voor een goede schuilplaats voor aquariumdiertjes. Maar boven alles zijn ze gewoon supermooi, wanneer ze goed groeien!

planten aquarium

Even een stukje eigen ervaring over beginnen met aquariumplanten in je aquarium

Mijn eerste aquarium was een Superfish Home, ik wilde starten met een goedkoop aquarium, vond CO2 toevoegen maar onduidelijk en te duur en had nog totaal niks begrepen van soorten plantenvoedingen en verlichting. Hoewel een Superfish Home onder een budget aquarium viel, ging ik als snel met een boodschappenkar vol aquariumproducten, ter waarde van 250 euro, naar huis (aquariumzand, stenen en planten zijn namelijk best prijzig kwam ik achter!).  Dit had ik aangeschaft in de lokale dierenzaak met een aquariumafdeling, maar de verkoper had er geen kaas van gegeten, of interesseerde het niet veel.

Qua planten had ik onbewust erg moeilijke soorten gekozen en totaal geen aandacht besteed aan of ze in mijn aquarium wel zouden groeien en wat ze nodig zouden hebben.

Het resultaat was dat ik binnen twee weken totaal gedesillusioneerd bij dezelfde winkel stond om voor nog eens 50 euro aan planten te halen. dit ging nog een tijdje door totdat ik besefte dat er meer nodig was voor goede plantengroei dan alleen planten kopen en onder water zetten.

Ik begon veel te lezen en video’s te bekijken maar bovenal vond ik hulp bij ervaren aquaristen die mij op weg hielpen en voila het lukte mij om planten te laten groeien! Kortom, wanneer jij een mooi aquarium wilt met gezonde planten zal je wat tijd moeten besteden aan onderzoek. Dit gaat 10 keer sneller wanneer je een ervaren iemand benadert die alle klappen van de zweep kent! Doe dat zeker in onze facebookcommunity!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Aquarium achterwand

BESTE PLANTEN VOOR een AQUARIUM

Goed, terug naar de plantjes! in alle vormen en maten te verkrijgen. In menig (dieren)speciaalzaak staat een bak met aquariumplanten. Vaak gevuld met allerlei soorten en maten en zelfs wat mooie kleurtjes! Hoe weet jij nou dat je de goede planten uitkiest die niet binnen een paar dagen een hoopje snot worden.  

Behalve dat ze mooi zijn, zijn ze dus nuttig want als je de blog stikstofcyclus hebt gelezen weet je dat planten onder andere nitraat uit het water opnemen. Je weet dat aquariumplanten groeien middels fotosynthese, co2 opnemen en zuurstof uitscheiden! Geweldig toch? Oftewel ze zorgen voor een balans in je aquarium en een superfijne leefomgeving voor je vissen. 

Hieronder beschrijf ik een aantal soorten planten. Ik beschrijf kenmerken van snelgroeiende planten en traaggroeiende planten. Ook vertel ik je wat over planten die op hout of steen kunnen groeien in een aquarium en omdat veel mensen graag een matje groene planten op de bodem willen vertel ik je kort waar je op moet letten. Waar een aquariumplant geplaatst wordt kan ook belangrijk zijn. Sommige planten doen het goed in de schaduw en andere moeten vol in het licht. 

Plantenkwekers stoppen veelal een kaartje met de naam bij de plant en soms vertellen ze ook of ze onder de makkelijke, medium of moeilijke categorie vallen en op welke waardes ze gehouden moeten worden. Ze geven advies of de plant achter, midden of op de voorgrond geplaatst kan worden. In de praktijk kloppen deze kaartjes lang niet altijd. 

Om echt een goed beeld te krijgen of bepaalde planten het onder bepaalde omstandigheden goed doen, raad ik je aan om in onze facebookcommunity een bericht te plaatsen met je plantenlijstje en wat informatie over het soort aquarium en techniek er om heen. Op deze manier weet ik zeker dat je een goede start zal ervaren in plaats van dat je binnen een aantal weken weer nieuwe planten moet kopen. Cruciaal want het scheelt veel tijd, moeite en geld!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

SNELGROEIENDE PLANTEN IN EEN AQUARIUM

We beginnen met de snelgroeiende aquariumplanten. Zij bieden een groot voordeel in ieder aquarium, zeker voor beginnende hobbyisten! Het zijn vaak planten met een stengel waaraan verschillende uitlopers groeien. Deze planten zijn ook vaak makkelijk te stekken door de uitlopers van de stengel te halen en opnieuw in de bodem te planten. op deze manier vermeerder je makkelijk je volume aan aquariumplanten! Ze zorgen door hun snelle groei voor een flinke opname aan nitraat en andere stoffen en filteren als het ware je water. Een weelderige bos snelgroeiers geeft een fijne schuilplaats voor (kleine) vissen en ook biedt een aquariumplant een oppervlak voor nuttige bacteriën in je water. 

Snelgroeiende aquariumplanten nemen relatief meer CO2 en voeding op en produceren meer zuurstof. Ze zorgen dus voor een sterkere balans in je aquarium. 

Hieronder som ik wat makkelijke snelgroeiende aquariumplanten op:

Voorbeelden van echte (makkelijke) planten zijn Valisneria soorten, Hoornblad,  Limnophilia Sessiliflora, Myriophyllum Mattogrossense, Belgisch Groen, Hygrophyla soorten en nog vele andere! 

Bij de aquariumzaak staat ook veelal vermeld of een plant makkelijk is en wat zijn groeisnelheid is. Let hier op want ook veel gekleurde soorten zijn snelgroeiers maar vereisen veel licht en co2. Vraag jezelf af of jij de juiste omstandigheden kan bieden voor de plant en overleg eventueel in onze Facebookcommunity!

Ik heb ook wat blogs geschreven lees bijvoorbeeld eens deze blog over makkelijke aquariumplanten voor nog meer inspiratie!

Snelgroeiende aquariumplanten bieden altijd voordelen

Traagroeiende aquariumplanten in je aquarium

Er zijn een hoop planten die wat trager groeien en welke minder CO2 en licht verbruiken. Denk aan Echindorus soorten en Cryptocoryne soorten. Deze planten zijn ideaal wanneer je begint met een aquarium waar je geen CO2 zal gaan toevoegen. Zoals ik al uit eigen ervaring vertelde, de grootste fout die vaak gemaakt wordt door hobbyisten, is dat men een prachtig weelderig aquarium wil hebben, allerlei gekleurde en moeilijke planten kopen en twee weken later met een lege bak eindigen omdat alles is doodgegaan. Lees de informatie die ik je geef goed en je zal een veel grotere slagingskans hebben!

Nu weer even terug naar de traaggroeiers! Deze soorten zijn dus ideaal voor aquaria zonder CO2 en vele soorten verlichting. Het mooie is dat veel van deze soorten ook prima groeien in aquaria met CO2 en wat sterkere verlichting. Oftewel de slagingskans van deze planten is best groot. In combinatie met een bos makkelijke snelgroeiers zullen deze planten prima groeien!

Laat je goed voorlichten in onze facebookcommunity en stem af of jouw plantenlijst haalbaar is in combinatie met het door jou gekozen aquarium en techniek. Dit is cruciaal in het stappenplan en bespaart je veel stress en geld. 

Aquariumplanten op hout of steen

Er zijn diverse soorten aquariumplanten die vooral goed groeien wanneer zij op een steen of hout geplaatst worden. enkele soorten zijn javavarens, anubias en bucephelandras. De meeste van deze planten zijn ook traag groeiend, hebben weinig CO2 en verlichting nodig en kunnen een brede range aan waterwaarden aan ideaal dus voor een beginner! Veel van deze planten kan je met een beetje aquariumlijm op steen of het hout plakken. Anubiassen en Javavarens kunnen niet met de wortelstok in de bodem geplaatst worden, dat gaan ze dood. 

Ik raad de beginner aan om deze planten in combinatie met wat snelgroeiers te plaatsen voor het beste resultaat. 

Welke planten in aquarium
De javavaren is een epyfitische plant en groeit op hout en steen. Zijn wortelstok mag niet in de bodem.

Aquarium bodemplanten voor een groen matje

Populair in het aquascapen maar ook in menig beplant aquarium is het welbekende bodemveldje aan, laagblijvende aquariumplanten. In deze stap blijf ik bij de basis. Om het felbegeerde matje te creëren is helaas bij  veruit de meeste soorten CO2 toevoeging en wat sterker licht vereist. Er zijn gelukkig wel enkele soorten die ook groeien zonder CO2 toevoeging en met wat minder licht. Twee voorbeelden zijn Echinodorus Tennelus, en Saggitaria Sabulata. Het kan alleen erg lang duren voordat je een dichtbegroeid matje creëert. 

Als beginnend aquarist raad ik je aan, wanneer je een mooi groen veldje wilt, om een bericht te plaatsen in onze community met daarbij informatie over het beoogde soort bodemplantje, je aquarium, techniek en verlichting. Je krijgt dan gratis en goed advies over de haalbaarheid van dat soortje.

Een voorbeeld is dat veel beginnen aquariumhobbyisten Naaldgras kopen omdat op het kaartje staat dat het een makkelijke plant is. In de praktijk blijkt dan dat dit plantje al snel doodgaat zonder CO2 en wat zwakkere verlichting. Weg geld! zonde dus. 

bodemplant welke aquariumplanten
Een prachtig aquarium met een mooi groen veldje. Dit aquarium wordt gehouden met CO2 toevoeging

Drijfplanten in je aquarium

Dan hebben we ook nog zoiets als drijfplantjes in je aquarium! Deze plantjes drijven met hun blad, op het water en hebben de wortels onder in het water hangen. Een zeer bekend voorbeeld is eendenkroos (voor menig aquarist een ware plaag). deze drijfplantjes zijn vaak zeer makkelijk, en groeien in de meest uiteenlopende omstandigheden. Ze filteren ook veel stoffen uit het water als voedingsbron. Daarbij bieden ze een schuilplek voor vissen en, wanneer je op een natuurlijke manier je licht wilt dimmen zou je ze ook in kunnen zetten! Een mooie soort is bijvoorbeeld Limnobium laevigatum (Amazone kikkerbeet).

aquariumplanten zijn veelal bovenwater gekweekt

De meeste planten die hedendaags in het aquarium gebruikt worden zijn bovenwater gekweekt. wij noemen dit emerse gekweekte plante. Dit kan prima! Deze planten kunnen een onderwater (submers) en bovenwatervorm (emerse) aannemen. Vanwege kostenbesparing worden deze planten bovenwater gekweekt. Er is sinds een aantal jaren ook een enorme populariteit ontstaan over In-Vitro kweken. Plantenstekjes worden dan in steriele potjes gekweekt in een voedingsrijke gel. Dit zorgt er voor dat ze alg, ongedierte en ziektevrij zijn. 

Hun vorm of kleur zijn vaak afwijkend van de onderwatervorm. De verandering naar onderwatervorm (submerse vorm) duurt altijd een tijdje. Het kan soms dus zijn dat je denkt een prachtig plantje gekocht te hebben maar dat hij op den duur totaal ander blad aanmaakt dan als je hem gekocht hebt. Rotala soorten zijn hier goede voorbeelden van. De planten bij de aquariumzaak staan namelijk nooit lang onder water omdat er wekelijks nieuwe voorraad binnenkomt. Ik raad je dan ook zeker aan om altijd een afbeelding van de onderwatervorm te bekijken of op te vragen in onze community, of de plant veel veranderd onder water of niet. 

Wanneer je de plant onder water zet zal de plant, wanneer je de juiste omstandigheden aanbiedt, nieuwe scheuten/blad aanmaken in onderwatervorm en het blad van de bovenwatervorm zal langzaam afsterven, dit kan soms een hele tijd duren voordat een aquariumplant zijn verandering compleet heeft gemaakt. De Cryptocoryne is bijvoorbeeld een soort die bijna volledig “wegsmelt” voordat hij nieuwe bladeren aanmaakt. Zeker wanneer er tijdens het indraaien ammonia vrijkomt

Deze manier van groeien doen ze omdat de planten in hun natuurlijke habitat om moeten gaan met verschillende omstandigheden en waterniveau’s. Zo kan het zijn dat zij een tijdje bovenwater en een tijdje onderwater moeten leven. Supermooi, moeder natuur maar voor een aquariumbeginner erg verwarrend. Soms lijkt het namelijk alsof een plant doodgaat wanneer jij hem net in je aquarium heb gezet terwijl dit misschien niet zo is. 

Heb geduld met aquariumplanten voordat je ze helemaal afschrijft. Zolang je nieuwe bladeren of knopjes ziet heb je kans dat de plant het goed gaat doen, wanneer je op papier aan alle voorwaardes voldoet. Ga dus na of je de juiste omstandigheden aanbiedt. Verwijder in ieder geval de dode bladeren op tijd omdat deze afvalstoffen in je water creëren en ook zodat de plant geen energie meer hoeft te steken in (half)dood blad. 

Zolang er nieuwe scheuten aan je plant komen groeit hij en kan je hem de tijd geven. Vraag bij twijfel zeker eens in onze community of de plant nog gezond genoeg is en of je de juiste omstandigheden biedt!

Aquarium planten waar plaats je ze? Voor, midden of achtergrond?

Aquariumplanten worden opgedeeld in 3 secties. Voor,midden en achterplanten. Vanzelfsprekend worden voorplanten en midden planten minder groot als achterplanten. Achterplanten groeien tot aan het wateroppervlak (of zelfs uit je water (veel soorten kunnen ook boven water groeien wist je nog ;)). In stap 12: Hoe beplant je een aquarium? kom ik hier uitgebreid op terug omdat we het dan over het beplanten zelf gaan hebben en waar je rekening mee moet houden. 

soort aquarium planten
Op deze foto zie je voor- midden en achterplanten. Plant ze op de juiste plaats zodat je optimaal gebruik maakt van het zichtveld.

SAMENVATTING WELKE AQUARIUMPLANTEN KIEZEN?

Aquariumplanten zijn prachtig en nuttig. Ze helpen je aan een helder aquarium en bieden een schuilplek voor je aquariumdiertjes.  Aquariumplanten hebben goede voeding, CO2 en  goed gebalanceerde verlichting nodig. Deze driehoek moet in balans zijn zoveel mogelijk kans te hebben op een stabiel en algvrij aquarium. Er zijn dus snelgroeiende aquariumplanten, traagroeiende, planten die op hout of steen kunnen en planten waar je een matje mee kan maken. Veel aquariumplanten worden bovenwater gekweekt. 

Voordat je, je planten koopt. Maak een berichtje aan in onze facebook community met de plantenlijst die je voor ogen hebt en wat informatie over je aquarium, dit geeft je de meeste kans op slagen.

Je bent al goed op weg en hebt al een hoop geleerd! Heb je nog vragen over aquariumplanten, mis je wat? Stel ze gerust in onze Facebookcommunity. Onze aanbevolen partner Azaqua heeft handige selectie opties toegevoegd aan hun website, zodat jij kan selecteren op lichteisen, co2 eisen, makkelijke, medium en moeilijk planten! Bekijk zeker hun assortiment. 

Ga door naar de volgende stap, lees een stap terug of sla een stap over! Het kan allemaal. 

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!