Aquarium inrichten; Hoe doe je dat?

WAT IS DE BESTE AQUARIUM INRICHTING?

Een aquarium inrichten volgens ons aquarium stappenplan doe je met een aquariumbodem, hout, steen en natuurlijk aquariumplanten. Je maakt daarmee een mooi esthetisch onderwaterwereldje waarin je verschillende aquariumdiertjes kan laten leven. Je begint vaak met de zogenaamde ‘hardscape’. Deze materialen koop je het beste in een aquarium speciaalzaak of online. 

Ik vind dit zelf echt ’the fun part!, een aquarium inrichten en materialen kopen.  Je hebt al die tijd gezwoegd, nagedacht uitgetekend, onderzocht en gekocht en nu ga je dan echt beginnen!  Maar juist bij deze stap moet je GEDULD hebben! 

Dat kan moeilijk zijn, want je hebt natuurlijk al je aquarium gekocht en deze staat maagdelijk te pronken op de door jou uitgekozen plek. Je voelt die kriebel in je buik. Dit heet nou ‘het aquariumgevoel’. Het creëren van jouw eigen onderwaterwereld, je creativiteit de vrije loop laten en iets scheppen dat helemaal van jou is! Echter, fouten maken ligt nu juist op de loer. Te snel je inrichting maken en het aquarium vullen met water kan er voor zorgen dat je een week later het al zat bent. Ook komt het voor dat, wanneer je met wat hoogte in je aquarium werkt, het bouwsel instort of dat het hout bijvoorbeeld gaat drijven.

Lees in deze blog mijn tips over het inrichten van je aquarium. Ook heb ik alvast een paar handige producten voor je opgezocht om je op weg te helpen deze vind je onderaan de pagina. 

Wat betekent Hardscape nou eigenlijk?

Okay, in deze stap leg ik je dus uit hoe je simpel de juiste inrichting van jouw aquarium voor elkaar krijgt. GEDULD is, zoals ik al schreef, dus heel belangrijk. Iets wat je vandaag mooi vindt kan morgen toch weer anders zijn. 

Maar eerst het woordje “hardscape”….wat bedoelen we hier nou mee? Het woord hardscape wordt vooral gebruikt in de aquascape hobby maar dekt ook de lading bij een aquarium. Het gaat om het inrichten van jouw harde materialen (bodem, steen en hout).

Door gebruik te maken van een aantal richtlijnen, welke ook in de fotografie en de kunst worden gebruikt, zal je zien dat je aquarium “natuurlijker” oogt. Welke richtlijnen dit zijn vind lees je hieronder!

beplant aquarium INRICHTEN

Ga je voor een beplant aquarium dan kan je je helemaal uitleven. Zeker wanneer je wat sterker licht, co2 en voldoende voeding aanbiedt.

Je kan aanplanten wat jij mooi vindt Let er op dat je aquariumplanten goed categoriseert in voor, midden en achterplanten en dat je dus kan voldoen aan hun eisen.

Dit wordt door de aanbieder van planten altijd aangegeven maar vraag vooral op onze community naar ervaringen over bepaalde planten! Hout en steen kunnen zeker een aanvulling in je beplante aquarium zijn. JE kan hier bijvoorbeeld aquariumplantjes op planten die op hout of steen goed groeien. Ook een mossoort zou je goed kunnen gebruiken. 

Een zeer belangrijke tip is om planten uit te zoeken die in verhouding staan van je aquarium. Heb jij een klein aquarium kies dan geen planten met zeer grote bladeren. Hierdoor zal je aquarium zeer klein ogen. Kies een mix tussen snelgroeiende planten, traaggroeiende planten en wissel ook zeker af in bladvorm en kleur. 

Nogmaals, wanneer je rode aquariumplanten zou willen laten groeien, lees dan zeker even de blog over rode aquariumplanten en vraag jezelf af of sterk gekleurde aquariumplanten wel mooi zullen groeien in je aquarium.

AQUASCAPE INRICHTEN

Ga je voor een aquascape dan zal je wat uitgebreider moeten gaan inlezen op bepaalde technieken en begrippen. Ook zal je een keuze kunnen maken in de stijlen Aquascapes die er zijn. Begrippen als de “gulden snede” en “The rule of Thirds” zal je moeten begrijpen.

In een aquascape draait het allemaal om de juiste verhoudingen, diepte, hoogte, focuspoints en detail. Omdat dit stappenplan in de basis voorziet zal er in de toekomst meer (lees)materiaal volgen over aquascaping in de vorm van blogs! Een leuke start blog is de Triangle Aquascape. Mocht je op gebied van aquascaping advies van ons willen dan kan dat zeker, Meld je dan aan via onze Facebookgroep,waar veel ervaren aquascapers je graag willen helpen en bekijk ook zeker het gratis mentorprogramma!

Een tip is ook om eens wat video’s op Youtube te bekijken! Je zult je verbazen hoeveel aquascape video’s er zijn te vinden, tot aan hele workshops aan toe!

aquarium inrichten
Een mooie hardscape op een soil bodem. Onder de soil bodem ligt een laag lavasplit.

Bodem van je aquarium inrichten; Aquasoil en aquariumzand/grind

Je hebt je aquariumzand of aquasoil en je wilt deze in je aquarium doen wat kan je het beste doen? Veel mensen wassen hun zand eerst voordat ze het in het aquarium plaatsen. Dit is best een werkje maar wordt wel aangeraden. Zand wassen zorgt voor minder stof en afval in de opstart. Zand plaatsen zonder wassen in het aquarium is makkelijker maar geeft dus veel stof in het begin. 

Aquasoil kan over het algemeen direct in het aquarium. Lees altijd goed de verpakking van aquasoil of je direct waterwissels moet uitvoeren omdat er verschillen zitten tussen de verschillende merken. Aquasoil vraagt namelijk in het begin om wat meer waterwissels dan zand omdat deze vol zitten met voedingstoffen en wat ammonia. Wanneer je niet zou wisselen zou vooral de ammonia er voor kunnen zorgen dat je plantenblad afsterft. 

Je start met een goede laag zand of soil in je aquarium. Wat is een goede laag vraag je je af? Werk altijd van een hogere laag achterin naar een lagere zandlaag voorin. Er zijn verschillende vormen mogelijk zoals van hoog naar laag. Of een U-vorm of juist een berg in het midden en de zijkanten lager. 

Zorg in ieder geval altijd dat de voorzijde van je zandlaag het laagste punt is. Dit omdat je anders het zicht op je aquarium verminderd en tegen een grote rand soil of zand zit te kijken. 

Een goede richtlijn is om maximaal ongeveer 2 a 3 centimeter aan zandbodem of soil bodem aan de voorzijde te houden. 

Wil je de hoogte in aan de achterzijde? Dit kan zeker! Je kan een laag van bijvoorbeeld 6 a 7 centimeter zand achter leggen. Met aquariumzand. Grote hoogten creëren met aquariumzand raad ik sterk af. Omdat aquariumzand/grind redelijk dicht is kan er al snel een zuurstofloze omgeving zonder stroming ontstaan wat bodemrot in de hand werkt. 

Het beste is dus het gebruik van aquasoil wanneer je flink de hoogte in wilt gaan aan de achterzijde van je aquarium. Deze korrelige structuur is meer open waardoor de kans op problemen minder is.  

 

lavasplit in je aquarium om op te hogen

Wanneer je meer dan de helft van je aquarium de hoogte in zou willen gaan is het verstandig om bijvoorbeeld de onderzijde eerst te vullen met lavasplit. Doe deze in waszakjes om vermening met de aquasoil te voorkomen. Deze manier scheelt veel geld omdat je minder aquasoil nodig hebt wat duurder is per kilo dan lavasplit. 

De grote aquariummerken spelen hier ook op in door zakken als “ Vulcano Mineral” aan te bieden (lavasplit) Dit heeft een open structuur waardoor de bodem niet snel zal dichtslibben. Het zorgt het voor een goede onderlaag en vestigingsplaats van de benodigde bacteriën in jouw aquarium.  Een zak lavasplit uit het tuincentrum zal ook prima volstaan (wel zeer goed uitwassen) en is vaak goedkoper. 

Welk aquariumhout kies je en hoe zet je dit in jouw aquarium?

Er zijn bij aquariumspeciaalzaken verschillende soorten hout verkrijgbaar. In de regel hebben ze gemeen dat het tropische hardhoutsoorten betreft die volledig zijn uitgedroogd danwel mechanisch zijn bewerkt om in een aquarium toegepast te kunnen worden.

Veelvoorkomende soorten zijn spiderwood en driftwood/bogwood. Bekijk vooral naar de structuur en vormen. Besef je ook dat je met meerdere stukken hout zou kunnen werken om 1 geheel te vormen. Hout is ideaal om bijvoorbeeld javaren of andere aquariumplantjes die op hout kunnen groeien te bevestigen. 

Probeer altijd wat basisrichtlijnen aan te houden zoals de regel van derden en probeer zoveel mogelijk diepte in je aquarium te maken door leuke kijkgaatjes te maken of door te werken van groot naar klein. 

Vraag voor deze stap zeker advies in onze community aan ervaren aquaristen en aquascapers. Bekijk ook eens wat video’s op youtube bijvoorbeeld!

 

Welke aquariumstenen kies je en hoe leg je ze neer?

Besef vooral dat niets in de natuur symmetrisch is en dat je met grootte, vorm en structuur aan de slag zal moeten gaan om diepte en een natuurlijke look te creëren voor het beste visuele genot. Gebruik dus diverse groottes aan materiaal. Dit geldt ook zeker voor aquariumstenen. Er zijn er veel te verkrijgen bij de speciaalzaak. Wel zal je op enkele zaken moeten letten voordat je ze aanschaft en in je aquarium plaatst. 

Ten eerste kan het zijn dat sommige stenen kalkhouden zijn. Wanneer er witte strepen in je aquariumsteen zitten kan je er vanuit gaan dat ze kalkhouden zijn en dat de hardheid (KH) van je aquariumwater kunnen gaan verhogen. Als beginner raad ik je aan om dit te vermijden. Een te hoge KH kan er voor zorgen dat sommige vissen zich niet meer prettig voelen en bepaalde planten niet meer willen groeien. Enkele stenen die geen kalk bevatten zijn black lavastone en dragonstone. Wil je testen of een steen calcium bevat dan zou je er een zuur zoals citroenzuur op kunnen leggen. Wanneer de steen gaat bruizen betekent het dat deze kalk bevat. 

Voor aquariumstenen geldt ook dat je ze zeer goed moet uitwassen voordat je ze gaat plaatsen. Vooral dragonstone zit nog vol met klei in de gaten en kieren. Kook een steen absoluut niet! Dit kan zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Een steen kan namelijk ontploffen wanneer er een luchtbel in zit en deze door hoge temperaturen uitzet. 

Details zoals klein kapotgeslagen steentjes en kleine houtjes op het aquariumzand (niet op aquasoil) rondom wat grotere stenen maken zorgen er voor dat je inrichting nog natuurlijker overkomt. Met kleine takjes op hout gelijmd zou je bijvoorbeeld ook boomwortels kunnen nabootsen!

 Inspiratie nodig? Kijk eens bij mijn aquarium en aquascape voorbeelden!

Conclusie Aquarium Inrichten

In deze stap is het voor mij heel erg moeilijk om bij de basis te blijven voor je. Ik kan je namelijk uren vertellen over truuks en tips om een bepaalde inrichting voor elkaar te krijgen. Niet alleen ik hoor, ook onze vele fanatieke communityleden en mentoren zijn zeer fanatiek! Een mooie inrichting bereik je niet zomaar. Het belangrijkste is om in deze fase het geduld op te brengen en meerdere opstellingen uit te proberen totdat je echt tevreden bent. Wordt zeker lid van onze community en benader mij of een andere ervaren aquarist om eens mee te denken over jouw inrichting!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Liever een filmpje? Ik heb alvast een leerzame video voor je opgezocht: