[flexy_breadcrumb]

Welke bodem aquarium kiezen?

DE BESTE AQUARIUMbodem VINDEN VOOR JOUW AQUARIUM

De beste bodem voor je aquarium kiezen hangt af van een aantal zaken. Ga je aquascapen of ga je een beplant aquarium houden? Wil je een hoge bodem opgebouwd uit meerdere lagen? Hoe wil je dat het eruit ziet en moet het makkelijk te onderhouden zijn? In deze stap geef ik jou advies over welke bodem het beste bij je aquarium past en of hout en steen in jouw aquarium een aanvulling is! Ik heb ook al een paar goede bodems voor je opgezocht.

Aquarium bodem maak een Bewuste keuze!

je hebt verschillende soorten bodems, namelijk zand, grind en aquasoil (kleine  gebakken kleibolletjes). Hieronder leg ik per soort bodem de do’s en dont’s uit. Na het lezen van deze pagina weet jij precies welke bodem je nodig hebt. Wij adviseren in ieder geval niet om voor kiezels of zeer groot grind te gaan omdat planten lastig wortelen, vuil hier makkelijk tussen valt en het onderhoud in je aquarium flink kan belemmeren. 

Weet je het niet of twijfel je? Meld je dan aan in onze Facebookcommunity voor goed advies op maat. Maak een bewuste keuze omdat je een bodem niet gemakkelijk vervangt. De bodems die ik vermeld in mijn links zijn bodems die veel gebruikt worden in onze community!

aquasoil als aquariumbodem

Aquasoil wordt veel gebruikt door Aquascapers en ook door veel beplante aquariahouders het bevat veel voedingsstoffen voor je planten, maar vereist zeker in het begin wel een bepaalde werkwijze.  Omdat de bodem vaak zeer rijk is aan voeding voor je planten, zal er in het begin teveel vrijkomen waardoor waterwissels in de eerste weken noodzakelijk zijn! Doe dit ook zeker want de meeste bodems bevatten wat ammonia waardoor gevoelige plantjes al snel het loodje kunnen leggen als er niet gewisseld wordt.  Ook verlagen de meeste aquasoil bodems voor een flinke tijd je zuurtegraad (PH) en hardheid van je water (KH) waardoor er optimale omstandigheden voor plantengroei ontstaan.

Voor een beginner kan een Aquasoil zeker een goede optie zijn maar zoals je ziet zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden om optimale omstandigheden in je aquarium te creëerden. Twijfel je? Vraag zeker eens advies in onze Facebook community of spit door de archieven op zoek naar je antwoord! 

Wil je een aquarium met veel planten. aquascapen met flink wat planten en een hogere bodem dan 5 centimeter aan de achterzijde bijvoorbeeld? Raad ik je Aquasoil ten zeerste aan. Vanwege de korrelige structuur kan er voldoende circulatie in de bodem ontstaan waardoor het risico op bodemrot nihil is!

Aquasoil hoef je niet te wassen van te voren en kan je vanuit de zak in je aquarium doen. Daarna zal het steen en hout volgen en ga je in een droge vorm de inrichting (dit noemen we hardscape) bepalen. Net zolang tot jij tevreden bent. En geloof me dit is het moeilijkste gedeelte. Maar geduld loont, want je zal een goede basis hebben!

Aquarium bodem aquasoil
Aquasoil is een goede aquariumbodem en wordt veel gebruikt bij scapes!

Aquarium bodem; Aquarium zand

Aquariumzand heb je in verschillende kleuren en korrelmaat. Een prachtig zand is Filterzand. De algemene maten hiervan zijn:

  • Fijn Filterzand          korrelgrootte 0,40 – 0,80 mm

  • Medium Filterzand   korrelgrootte 0,71 – 1,25 mm

  • Grof Filterzand         korrelgrootte 1,00 – 2,00 mm

Filterzand is een goedkope en toegankelijke manier om in je aquarium te gebruiken. Aquariumzand is goed te reinigen met een gravelcleaner, hevelklok of xxl pipette. Wil jij tips en truucs over hoe het beste jouw aquarium schoon te houden? Lees deze stap 16: Hoe een aquarium schoonmaken eens. Dit is de basis over aquariumzand. Enkele zandsoorten hebben invloed op je waterwaardes maar veruit de meesten zijn inert (arm aan stoffen). Dit betekent dat je voedingstoffen in de bodem zal willen toevoegen. Mijn tip is om dit te doen middels Roottabs of Cryptocapsules. Ik ben zelf geen fan van een voedingsbodem. Voor het beste resultaat kan je aquasoil gebruiken. Waarom? Lees mijn blog over de voedingsbodem en je kan bewust een keuze maken.

aquarium bodem aquarium zand
Aquarium zand heb je in vele soorten en maten. Filterzand is altijd een goede optie! Laat je goed voorlichten.

Aquariumbodem; aquariumGrind

Vroeger werd groter grind (kiezels) vaak gebruikt. Tegenwoordig zie je een omslag naar fijn grind/zand en soilbodems. Ik zelf ben geen voorstander van (grof) grind. Het vuil valt namelijk door de kieren en gaten en daar bouwt het vuil zich op met als gevolg een ophoping van afvalstoffen, blauwalg en slechte waterwaardes. Mijn advies, kies fijn grind/zand of soil! Hier blijft het vuil op liggen en aquariumplanten wortelen makkelijker.

Aquarium bodem; berekenen hoeveel je nodig hebt!

Er zijn op diverse sites handige rekentools te vinden over hoeveel zand of soil jij in je aquarium moet doen. Al deze modellen zijn gebaseerd op de volgende rekensom:

hoogte aquarium x lengte aquarium x aantal centimeters zand: 1000= aantal liters in aquarium.

Een voorbeeld: Mijn aquarium is 50 centimeter hoog en 1 meter lang. Ik wil er 5 centimeter zand in. Dit wordt dus 50x100x5:1000 =25 liter zand.

Deze formule berekent een glad oppervlakte dus als jij de hoogte in wil zal hij niet kloppen. Wel is het dus een goede richtlijn! Hoeveel zand of soil heb jij nodig denk je? 

Ik hoop dat ik je wat meer heb kunnen vertellen over verschillende bodems. Ik heb wat handige producten voor je opgezocht en voor meer advies meld je dan absoluut aan in onze facebookcommunity met duizenden andere aquariumgekken die je graag helpen!

kan je Aquasoil en aquariumzand combineren?

In aquascapes en aquaria is het vaak populair om zand en aquasoil te combineren om bijvoorbeeld een pad te maken. Het zand wordt dan eigenlijk alleen voor esthetische doeleinden gebruikt. Wanneer je van plant bent dit te doen moet je er wel van bewust zijn dat je het niet zomaar naast elkaar kan leggen in je aquarium. Het zand en aquasoil zullen namelijk snel vermengen wat een lelijk geheel zal geven. Manieren om het zand en soil te scheiden zijn om bijvoorbeeld stenen of hout als fysieke afscheiding te gebruiken. Je zou er voor kunnen kiezen om alle gaten en kieren tussen de stenen te dichten met bijvoorbeeld een waterdichte kit of filterwatten en wat secondelijm. De gelijmde plekken kan je dan weer bedekken met een aquariumplantje die op hout of steen groeien. 

Mocht je hiermee aan de gang gaan raad ik je aan om eens op onze community te vragen hoe de ervaren aquascapers dit doen. 

Door ervaren aquarianen wordt aquasoil ook wel eens in aquasoil zakken gestopt (waszakjes). Deze worden op de bodem gelegd en daaroverheen wordt zand gestort. Als het ware maak je een soort voedingsbodem maar dan zonder het risico dat de bodem zich vermengd met het zand!

Kortom combineren kan maar zorg er wel voor dat de twee niet gaan vermengen. Wanneer je geen voorzorgsmaatregelen neemt om de twee bodems te scheiden heb je binnen de kortste keren een mengelmoes van zand en soil. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!