Baardalg BESTRIJDEN IN EEN AQUARIUM doe je zo!

BAARDALG VERWIJDEREN EEN STAPPENPLAN

In deze blog lees je alles over hoe je het beste baardalg uit je aquarium krijgt. Van alle algen is baardalg toch echt de meest hardnekkige alg. Het steekt zo de kop op en het duurt lang voordat hij weer verdwijnt. Met de combinatie van handmatig verwijderen, een paar anti-algenmiddeltjes en lange termijn aanpassingen zal jij baardalg snel vaarwel kunnen zeggen!

hoe ziet baardalg eruit?

Zie de afbeelding hieronder. Baardalg kenmerkt zich doordat het op haartjes lijkt. Een vachtje of zwarte puntjes / randen op jouw stenen, hout of planten. 

baardalg op groen blad

Zo ontstaat Baardalg in je Aquarium / Aquascape

  • Als er een te kort is aan co2;

  • Het co2 gehalte onstabiel is;

  • Er is te weinig stroming in jouw aquarium is;

  • Er een “besmette” plant in je aquarium gezet wordt;

  • Je geen goede plantenvoeding gebruikt.

  • Wil je een goede plantenvoeding? Neem dan deze!

baardalg op stenen, hout en planten

Baardalg vestigt zich overal op maar zal eerst de kop op steken op jouw stenen, hout en langzaamgroeiende planten! Nog een leuk feitje: We noemen deze alg ook wel penseelalg omdat de haartjes op de haartjes van een penseel lijken.

een tekort aan C02 en baardalg?

Baardalg of penseelalg doet het goed wanneer jouw planten schreeuwen om CO2. De oorzaak van te weinig CO2 in je bak kan zijn dat je dit niet toevoegt of te intens of te lang verlichting voert (lees meer in het stappenplan hoofdstuk verlichting). Voeg jij geen CO2 toe in je aquarium (hiermee bedoel ik reguliere CO2 en geen vloeibare koolstofbron zoals beschreven in de blog vloeibare CO2). Dan loop jij het risico dit hardnekkige vriendje in je aquarium te gaan zien wanneer je teveel verlichting voert. Je beperkte CO2 voorraad raakt dan snel op. Hardnekkige alg zeg ik want, eenmaal gevestigd, duurt het een zeer lange tijd om hem weer te verwijderen zonder handmatig te werk te gaan.

Instabiele CO2 en baardalg?

Voeg jij reguliere CO2 middels een gasfles of BIO-CO2 toe en heb je het juiste niveau in jouw aquarium? Dan kan het zijn dat de CO2 waardes instabiel zijn. Ook dan kan baardalg de kop opsteken. Voeg jij bijvoorbeeld in de ochtend een bult CO2 toe dan zal je PH-waarde (zuurtegraad) snel dalen. CO2 maakt je water namelijk zuurder. Schakelt de CO2 uit dan zal de CO2 langzaam vervliegen door gasuitwisseling met de oppervlakte. Dat is verre van ideaal. Deze schommelingen vindt baardalg heerlijk en hij zal zich melden! Een van de oorzaken van CO2-schommelingen is een te sterke oppervlakte rimpeling door uitstroom van je filter.

Slechte doorstroming in je aquarium en baardalg:

Wanneer jouw uitstroom te zwak is, ontstaat er geen goede flow in jouw aquarium. Hierdoor kunnen voedingstoffen en CO2 bepaalde plekken niet bereiken. Juist op die plekken vestigt baardalg zich graag. Zorg dus altijd voor een goede stroming (planten mogen lichtjes heen en weer bewegen). Is jouw filter vies waardoor de doorstroming stagneert, maak hem voorzichtig schoon. Spoel hem lichtjes uit zoals beschreven in de stap Filter in Aquarium. Als baardalg eenmaal in je bak zit vind hij heel veel stroming erg lekker en zal dan flink groeien.

Dit zijn de algemene oorzaken van baardalg. Mijn ervaring is dat zelfs, wanneer je denkt alles goed te hebben baardalg soms nog opdoemt door een kleine schommeling. Wat ik zei: het is echt een hardnekkige alg. Wanhoop vooral niet, zelfs de meest ervaren aquariumliefhebbers maken het mee. Gelukkig valt er veel aan te doen! Hieronder beschrijf ik de manier hoe ik handel wanneer baardalg de kop opsteekt!

baardalg op blad met zwarte randen
Zie je de zwarte randjes op het blad zitten? Dat is baardalg. Baardalg kan ook gigantisch explosief zijn waardoor je een heel tapijt kan krijgen.

Hoe baardalg bestrijden?

Baardalg bestrijden en verwijderen moet je grondig aanpakken. Ten eerste dien je dus na te gaan of bovenstaande oorzaken bij jou het geval zijn. De oorzaak bestrijden is natuurlijk veel beter dan symptoombestrijding. Pak je de onderliggende oorzaak aan, dan zal de baardalg niet meer toenemen, maar helaas blijft de bestaande baardalg soms maanden zitten. Niet de bedoeling natuurlijk en daar gaan we wat aan doen!

Een baardalg verwijderen stappenplan:

1. Slechte plantendelen snoeien:

Snoei zoveel mogelijk zwaar aangetast blad dit is de snelste manier. Zit alles onder van top tot teen lees dan de andere manier hieronder.

2. Handmatig verwijderen van baardalg:

Ten eerste is het zaak om de baardalg waar het kan handmatig te verwijderen.

3. Baardalg verwijderen met kokend water

Haal stenen uit je aquarium giet er bijvoorbeeld kokend water overheen. Met hout zou je hetzelfde kunnen doen.

4. Baardalg verwijderen met chloor

Ook bijvoorbeeld een chloordipje (1:1 verdunde bleek en water en daarna zeer goed afspoelen!) zijn instant baardalgkillers. Dip ze even een paar seconden in een emmer.

5. Baardalg bestrijden met carbo vloeistof of waterperoxide

Andere manieren zijn om je waterniveau te laten zakken en alle droog komende oppervlakten zoals de stenen, hout en planten in te smeren met een carbo vloeistof (iets overdoseren geen probleem) of waterstofperoxide (in het aquarium onstaat er een reactie waardoor de waterstofperoxide in zuurstof belletjes eindigt.) Al deze methodes zijn zeer simpel en risicoloos toe te passen.

Video: Baardalg bestrijden met chloor

Tip: Bekijk hieronder eens een video over baard alg bestrijden met chloor oftewel een bleekdip. Een zeer effectieve manier om de baardalg op je planten en materiaal om te leggen! Doe het voorzichtig, adem het niet in en spoel goed schoon na de bleekdip te hebben toegepast, chloor is een schadelijk goedje.

Video: Baardalg behandelen met Carbo vloeistof:

Carbo vloeistoffen op basis van Gluteraaldehyde zijn de boze stiefmoeder van baardalg. Baardalg kan hier slecht tegen en zal dan ook doodgaan. Er zijn twee manieren. De manier waar je geduld moet hebben en de snellere manier.

De geduldige manier is om de dagelijkse dosis carbo vloeistof in je aquarium toe te dienen en op den duur zal de baardalg verdwijnen. De snellere manier is om een doseerspuitje te vullen met de dagelijkse dosis (of een dubbele dosis), je filter uit te zetten en plaatselijk in je aquarium op de baardalg te spuiten (spotdosing genoemd).

Let op: Sommige planten zoals Valisneria en Waterpest kunnen slecht tegen gluteraaldehyde! De meeste planten reageren er echter prima op.

TIP: Bekijk hieronder een instructievideo van Goerge Farmer, een aquascape pro, over het verwijderen van baardalg met een carbovloeistof.

Hoe zie je dat baardalg dood gaat?

Baardalg zal van kleur veranderen (rood/paars) en zal langzaam aan verdwijnen. Zie je geen reactie behandel de aangetaste delen opnieuw! Verder zal je een goed schoonmaakregime, zoals in mijn stappenplan beschreven onder stap “Aquarium schoonmaken” , moeten voeren om onze ongewenste vriend voorgoed vaarwel te zeggen!

Alle aquarium algen op een rijtje

Lukt het jou nog steeds niet om van de alg af te komen na deze tips? Laat een berichtje achter in de comments! Weet je niet zeker of je te maken hebt met deze specifieke alg? Het zou kunnen dat je een andere alg in je aquarium hebt zoals: 

 
In dit blog overzicht zie je alle blogs over algen bestrijden in je aquarium met direct de afbeeldingen erbij, zodat je de juiste alg herkent. Wist je dat er ook vissen zijn die algen eten? Deze natuurlijke algenbestrijders heb ik beschreven in een blog!

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *