Algeneters in je aquarium: 4 nuttige soorten!

Deze vissen eten algen in een aquarium

In deze blog lees je wat mijn favoriete 4 soorten algeneters in een aquarium zijn. Nouja, drie soorten en 1 goede bodem omwoeler ;). Deze vissen dragen daadwerkelijk iets bij aan je aquarium. Wat dan? Lees per soort hoe de beestjes jou helpen in je aquarium. Mijn aquaria bevatten altijd minimaal uit 3 soorten nuttige vissen, maar ook Garnalen en Slakken

Al deze diertjes helpen namelijk (een klein beetje) in de eeuwige preventie tegen algen en detritus. Het resultaat is vaak Blauwalg, Staghorn alg of Baardalg , wanneer er veel afval in het aquarium aanwezig is. Goed onderhoud, een regelmatige waterwissel én goede groei van je aquariumplanten zijn de belangrijkste zaken voor een helder en gezond aquarium. Zie deze 4 soorten vissen als een aanvulling op je wapenarsenaal, voor een helder aquarium. 

mijn 4 soorten algeneters in het aquarium EN ECHT nuttige vissen in je aquarium!

1. Otocinclus Vittatus:

Met stip op 1 de Otocinclus soort. Dit zijn mijn favoriete algeneters in mijn aquarium. Deze soort is vredelievend, rustig en blijft klein. Ideaal geschikt voor aquaria vanaf 60 liter. Daarbij zijn ze zeker makkelijk te houden. Wel kan het zo zijn dat, als je de Otocinclus te vroeg in je aquarium zet, er nog niet voldoende biofilm en alg is ontstaan, waardoor ze verhongeren. 

Ik zelf zet de beestjes tegenwoordig dan ook pas na 8 weken in mijn aquarium. Ik voer de Otocinclus bodemkorrels op groentenbasis. Ze eten soms mee met een garnalenkorreltje of bodemtabletje (allebei op groenten/algen basis) . Fijne gedachte toch dat je niet alleen staat in de strijd tegen de algen? Zet Otocinclussen in je aquarium minimaal in een groepje van 6. Het zijn namelijk groepsdiertjes. 

Dieet: Otocinclussen zijn herbivoren en voeden zich dus met groenvoer zoals algen, (spirulina)korrels of zelfs een stukje komkommer zullen ze niet overslaan

Waterwaarden: Vrij breed. Een PH-waarde tussen de 6 en 8 en temperatuur tussen de 20 a 25 graden is prima voor deze beestjes.

Vaak wordt er gezegd dat (Otocinclussen worden in het wild gevangen) er veel uitval is wanneer je ze in je aquarium zet. Ik zelf heb dit nooit ervaren. Zorg er voor dat je een stabiel draaiend aquarium hebt wat in balans is en zorg er voor dat je zo af en toe de Otocinclussen bij voert met een blaadje groen. 

Algeneters soort vissen in aquarium
De Otocinclus is een dankbaar visje die je goed kan gebruiken in je aquarium. Hij eet namelijk algen. Zet deze pas na 6 a 8 weken in je aquarium om zeker te weten dat er genoeg eten voor hem is in je aquarium.

Corydoras soorten:

Algeneters in je aquarium? Corydorassen? Corydoras soorten zijn hele populaire vissen en niet zonder reden. Ze eten echter geen algen. Ze struinen de bodem af naar voedsel met hun snorharen en woelen hierbij in de bodem. Perfect om je bodem luchtig te houden. Een misverstand is dus dat Cory’s algen eten. 

Corydoras dien je te voeren met een bodemvoer samengesteld uit zowel plantaardige en dierlijke eiwitten. Corydoras kun je het beste houden in groepje van minimaal 6 stuks. Er zijn veel verschillende soorten Corydoras allemaal met hun eigen eisen.

Kijk goed hoe groot de soort wordt en wat het minimale formaat aquarium is waarin zij kunnen gedijen. Kijk ook goed naar de waterwaardes waar zij in kunnen gedijen. Over het algemeen is het een sterke vis. Daarbij is het verstandig om een bodem van filterzand te hebben. Soil kan ook, zolang er maar geen scherpe steentjes als bodem gebruikt worden. Hier kunnen de snorharen van de Corydoras door beschadigen. Enorm nuttige visjes voor op de bodem dus!

In combinatie met bijvoorbeeld torenslakken heb je al een heel leger aan bodemwerkers die je helpen om een helder, stabiel aquarium te houden. 

Dieet: het dieet van Corydoras bestaat uit plantaardig en dierlijk voedsel. Ik zelf gebruik graag de reguliere bodem voerchips voor bodembewoners en deze lusten ze graag! Per 5 Corydoras geef ik 1 chip per dag. 

algeneters aquarium
Corydoras soorten wroeten in de bodem op zoek naar voedsel. Gebruik geen zand met scherpe delen. (Foto: Remco van Veen)

3. Siamese Algeneter Goud (Gyrinocheilus aymonieri gold)

Een Siamese algeneter is een goede kameraad in de strijd tegen diverse soorten algen. Verwacht geen wonderen. Nogmaals zoek altijd eerst uit waarom je algen hebt in plaats van vissen in te zetten als symptoombestrijding. De Siamese algeneter heeft ook wat mindere kanten. Zo is de vis op volwassen leeftijd enorm territoriaal en jaagt al zijn medegenoten weg. Daarbij kan de soort makkelijk 15 centimeter worden en is een aquarium van minimaal 100cm een vereiste. 

Het is ook verstandig om maar 1 Siamese algeneter te nemen per meter aquarium. Alle algeneters moeten hun eigen schuilplek hebben want anders jagen ze elkaar alleen maar op. Geloof me, ze jagen elkaar de hele bak door. Niet echt leuk om naar te kijken. 

Het dieet van de Siamese algeneter bestaat uit algen, microorganismen, groenvoer maar ook incidenteel klein levend voer. Eigenlijk eten ze van alles. Daarbij, wanneer de algeneter een lengte van 15 centimeter bereikt, kan het voorkomen dat hij zich te goed doet aan de slijmlaag van grotere vissen, zoals: Maanvissen en Goerami’s. Aangeraden is deze soorten dan ook niet samen te houden. 

Qua waterwaardes is de algeneter niet moeilijk te houden. Een PH tussen de 6 en 7,5 zijn ideaal. Kleine uitschieters naar boven en beneden zijn geen directe ramp. Ze zwemmen graag op een temperatuur van 23 tot 25 graden. Ik zelf heb al mijn aquaria op 23 graden. 

aquarium algeneter
De siamese algeneter (gold) is een mooie aanvulling. Hij wordt echter wel groot en is zeer territoriaal. (fotobron: aquariumvissenwinkel.nl)

4. Ancistrus soorten:

De Ancistrus komt veel voor als gehouden aquarium vis. Ze hebben veel verschillende kleuren. Ancistrussen worden met gemak 15 centimeter lang en vaak gaan ze hier nog flink over heen. Een volwassen Ancistrus moet dan ook minimaal gehouden worden in een aquarium van 1.20m. 

Onderscheid tussen mannen en trouwens zie je het beste wanneer de vissen volwassen worden. Mannen krijgen dan harde uitsteeksels op hun kop. De Ancistrus staat daarom ook bekend als de “Borstelneus Algeneter”. 

Ancistrussen zijn populaire vissen omdat ze vredelievend zijn richting andere vissen. Ze gaan lekker hun eigen gang. Wel kan de Ancistrus een lompe vis zijn dus reken er op dat je, bij een ruim beplant aquarium, soms wat planten moet herplanten, omdat deze loskomen. Ancistrussen hebben een eigen schuilplek nodig waar ze overdag in kunnen schuilen. Ze draaien vooral nachtdiensten. 

Het dieet bestaat uit groenvoer, en algen. De Ancistrus moet zeker regelmatig bijgevoerd worden met bijvoorbeeld groenvoer bodemtabletten of een stuk groene als courgette of komkommer. Doe je dit te weinig dan is het mogelijk dat hij aan planten begint te knagen. De Echinodorus is bijvoorbeeld een favoriete plant voor de Ancistrus. Verder is een stuk hout in het aquarium op zijn plaats. De vis haalt hier ook zijn voeding uit en af. 

Weet dat de Ancistrus zich zeer gemakkelijk voortplant en dat je binnen no time veel klein grut in je aquarium kan hebben. Daarom houd ik ook maar 1 vis van deze soort. Al dat jonge grut moet namelijk een nieuw plekje krijgen en geloof me hier ben je druk mee bezig.

algeneters aquarium
Ancistrussen zijn dankbare algeneters. Zorg voor schuilplekken, beplanting en wat hout. Daarbij kunnen deze vissen ook groot worden let dus op je aquarium inhoud. (Foto's: Bert Korpershoek, Marnick Fortuin en Peter Parker)

Nuttige vissen in je aquarium? Altijd doen!

De 4 beschreven nuttige vissen en algeneters zijn zeker een meerwaarde voor je aquarium. Verder zou je, je leger kunnen uitbreiden met garnalen in je aquarium! Of wat dacht je van slakken in je aquarium? Deze twee diersoorten zijn ook supernuttig! Op deze manier zorg je er voor dat je bewoners meehelpen aan een schoon aquarium. Veel planten, goede filtering en regelmatig onderhoud zijn veruit de belangrijkste factoren!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *