Opstarten en indraaien van je aquarium

HOE KAN JE EEN AQUARIUM INDRAAIEN EN OPSTARTEN?

In deze blog lees je hoe jij probleemloos door de eerste weken van een nieuw opgestart aquarium komt. Een aquarium indraaien betekent het opstarten van het aquarium en het laten ontwikkelen van de bacteriën zodat de stikstofcyclus op gang kan komen zoals uitgelegd in de de blog stikstofcyclus. Ik beschrijf het opstarten en indraaien met twee verschillende soorten bodems. Namelijk filterzand of aquasoil. Hier zit verschil in!

Hoe lang een aquarium indraaien?

Doorgaans duurt het opstarten en indraaien van een aquarium ongeveer 4 tot 6 weken. Er zijn uitzonderingen welke ik ook bespreek. Elk aquarium is uniek. Meten is weten. In deze 4 tot 6 weken zal je hoogstwaarschijnlijk ammoniak en nitriet gaan meten. Nadat deze niet meer meetbaar zijn kan je er vanuit gaan dat je bacteriekolonie voldoende op sterkte is. Je aquarium is dan “ingedraaid” 

Aquarium indraaien; verschillende manieren

Na het vullen van je aquarium en het aanzetten van je filter en licht is je aquarium op volle toeren. Helaas zijn de bacteriën die ammoniak omzetten naar nitriet én de bacteriën die nitriet omzetten naar nitraat nog niet voldoende ontwikkeld, dit heeft tijd nodig. Je bak en vooral je filter met rust laten is belangrijk. Voeg nog geen levende diertjes toe!

Er zijn veel verschillende visies over het indraaien. Zo wordt er veelal gezegd dat je de bak moet laten “rijpen” en geen waterwissels moet uitvoeren tijdens het indraaien. In de aquascape hobby wordt dit juist wel gedaan. Hoe zit dit? Ook zit er verschil in opstart tussen zandbodem en aquasoil. Lees verder voor mijn tactiek!

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

aquarium indraaien
Het indraaien van een aquarium vergt vooral geduld. Vaak gaan mensen twijfelen omdat ze bepaalde verschijnselen in de bak zien waarvan ze niet weten wat dit betekent! Zie je de witte waas bijvoorbeeld? Volkomen normaal tijdens de opstart en deze verdwijnt vaak binnen 24 tot 72 uur

Indraaien van een Aquarium met zandbodem

Wat ik altijd doe is, na de opstart, de bak twee dagen met rust laten om het water helder te laten worden. Ik voeg altijd een bacteriestarter toe als boost. Het water krijgt een witte waas maar deze verdwijnt dus. Mijn aquaria zijn altijd ruim beplant!

Hierna voeg ik plantenvoeding toe. Ik doseer de helft van de wekelijkse dosis omdat ik geen te korten wil voor de planten, maar emerse planten nemen nog niet veel voeding op uit het water. In de eerste week voer ik geen waterwissel uit en houd mijn licht beperkt op 6 uur. 

NA 7 DAGEN:

Na 7 dagen snoei ik eventueel dode bladeren en voer een waterwissel uit van 50%.  Dit om er voor te zorgen dat er geen te grote ammoniak piek ontstaat want dat werkt algen in de hand. Zeker wanneer je veel emerse (boven water gekweekte) planten gebruikt zal dit helpen. Deze planten zullen de eerste weken ook weinig voeding opnemen. Ik voeg nog de normale dosis plantenvoeding toe en houd nog beperkt licht (6 tot 7 uur). Ik houd de wekelijkse waterwissel elke week vol.

De waterwissel zet ik standaard op 50% elke week. Dit omdat ik ruim plantenvoeding gebruik op basis van de Estimative index. De plantenvoeding van Planted Box is hier namelijk op gebaseerd.  Na ongeveer 4 weken (lees: na nitrietpiek!) voeg ik enkele algeneters toe zoals garnalen of slakken.  Amano Garnalen zijn zeer goede opruimers. Ook zet ik vaak een klein groepje Corydoras in om de bodem om te woelen. Corydoras zijn geen algeneters maar zorgen wel voor een luchtige bodem. De vissen zorgen voor ontlasting wat verteerd in zijn basiselementen. De poep die zij produceren wordt omgezet in voedingstoffen voor planten. Nog een reden voor nuttige vissen in je aquarium is dat zij eventuele bruinalg op ruimen, wat in het begin van een indraaiend aquarium vaak ontstaat.

In week 5, 6, 7 en 8 voeg ik per week andere soorten vis in kleine aantallen toe. Dit om goed te kunnen zien en meten of het aquarium stabiel blijft en ammoniak en nitriet geen pieken veroorzaken. In deze weken is het ook nog volkomen normaal dat je enige soorten alg zal tegenkomen. Deze verdwijnen op den duur als je bak zo stabiel is als een huis. Mocht dit niet gebeuren check dan mijn blogs over de verschillende soorten algen en hoe deze te verwijderen. 

Aquarium opstarten en indraaien met Aquasoil

Het opstarten met aquasoil vereist in het begin meer werk. Dit omdat de kleibolletjes bodem bomvol nutriënten zit en vaak ook wat ammoniak.

Het gevolg is dat deze nutriënten in het begin zeer sterk worden afgegeven. Hierdoor ontstaat vrijwel altijd een sterke ammoniakpiek wat algengroei kan triggeren. Verder verlaagt aquasoil vaak de PH. Schrik hier niet van. 

De meeste fabrikanten raden aan om de eerste week dagelijks of om de twee dagen een waterwissel van minimaal 50 procent uit te voeren. Hierna zou je de tweede week 2 maal 50 procent kunnen doen en vanaf de de derde week wekelijks 50 procent. Ook heeft het toevoegen van plantenvoeding pas na een week of zelfs twee weken nut.

Lees de instructie van de soil goed na en bij vragen kan e altijd onze Facebookgroep raadplegen. 

De webshop Azaqua.nl heeft zeer goede kwaliteits soils maar ook een ruim assortiment planten en andere aquariumbenodigdheden! Het toevoegen van vis werkt het zelfde als bij een zandbodem. Doe dit mondjesmaat. Begin met nuttige diertjes die alg eten. Meet je waterwaardes.

Nitriet kan je meten met een teststrip maar meet het liefst met een goede druppeltestset.

Kies er vooral eentje die Ammoniak, Nitriet en Nitraat meet. Indien je ook graag wil weten of je planten genoeg voeding krijgen zal je ook Fosfaat en Ijzer kunnen testen. 

Aquarium indraaien; Wanneer vissen in je Aquarium?

Zoals ik al beschreef: Je vissen doe je pas in je aquarium wanneer de bacteriën voor de stikstofcyclus voldoende zijn vertegenwoordigd in je aquarium.

Doorgaans is dit binnen vier weken. Voeg je je vissen eerder toe? Dan loop je het risico dat je ze vergiftigd. Door hun vissenpoep zal er namelijk ammoniak ontstaan in je aquarium. Mochten de bacteriën niet voldoende ontwikkeld zijn, dan krijg je een ammoniakpiek.

Mochten de ammoniak etende bacterien (nitrobacter) vertegenwoordigd zijn, dan wordt er nitriet gevormd ook dit is giftig.

De laatste bacteriën(nitrosomas) in de cyclus, zorgen voor omzetting van nitriet in nitraat. Deze groeien het langzaamste. Het kan dus zijn dat ammoniak snel wordt omgezet, maar dat de nitriet zich ophoopt. Dit noemt men een nitrietpiek.

Het beste is dus om geduld te bewaren voor de gezondheid van jouw diertjes. Ook dien je altijd vissen in kleine hoeveelheden toe te voegen. Dit om rustig aan de belasting op te voeren. Zet nuttige diertjes in die algen eten als eerste. Te denken valt aan garnalen in je aquarium. Of wat dacht je van wat (sier)slakken in je aquarium? Dit om je te helpen met eventuele opstartalgen!

Indraaien aquarium; Het meten van je waterwaardes

Er zijn verschillende manieren van meten. Zo zijn er teststrips en vloeistoffen. Ook heb je digitale meters voor je PH waarde.

Het voordeel van teststrips is dat het supersnel en gemakkelijk is om te testen. Het nadeel is dat je nooit een nauwkeurige uitslag krijgt. Voor het meten van nitriet kan je ze gebruiken en indien je nitriet meet betekent het dat je bacteriehuishouding nog niet sterk genoeg is.

Om jouw andere waardes wat beter te meten raad ik je een testkit aan. Deze heb je voor ongeveer 30 euro, maar je doet er enorm lang mee. Liever helemaal niet meten? Kan ook zeker met deze strategie maar heeft wel het nadeel dat je soms blind vaart bij eventuele problemen.

Je zou eens in de zoveel tijd (of bij problemen) je water kunnen laten testen bij een speciaalzaak. Laat je hier echter niet direct anti alg , PH en KH middeltjes aansmeren. Dit is in 99 procent van de gevallen niet nodig en werkt alleen maar averechts.

Een goede waterwissel (mits je leidingwater redelijke waardes heeft), aanpassing van jou lichtduur/intensiteit of je co2 stabiel houden/verhogen volstaat vaak al. Het leidingwater in Nederland is in 95 procent van de gevallen goed geschikt voor je aquarium.

Nu jij je eigen onderwater wereld heb gecreëerd wil je natuurlijk heel snel vissen of garnaaltjes in jouw bak. Helaas vergt dit ook enig geduld. Er zijn twee strategieën voor de beste manier om vissen in een aquarium te doen zonder problemen.

Lees ook eens de Review over Planted Box voeding. Hierin geeft Oscar de ideale waardes van een aquarium. 

Indraaien van je aquarium; Proces versnellen!

Het proces van de opstart kan je versnellen door bijvoorbeeld filtermateriaal van een reeds ingedraaid aquarium over te zetten. Hier zitten alle nuttige bacteriën in. Wel is het zaak dat je deze bacteriën voorziet van voeding. Dit betekent dus dat je enkele sterke vissen direct zou kunnen toevoegen. Vaak wordt beweerd dat water van een ingedraaid aquarium ook nuttig is. Kijk, alle beetjes helpen maar in het water zitten weinig bacteriën . Deze vestigen zich op het filtermateriaal, stenen, hout en de bodem in een aquarium. Probeer dus zoveel mogelijk filtermateriaal van een ingedraaid aquarium te bemachtigen en begin met enkele sterke vissen!

Aquarium indraaien; Bacteriestarter gebruiken

Een bacteriestarter kan het proces van bacteriegroei versnellen. Seachem Stability is bijvoorbeeld een goede manier. Wel is het van belang dat je enkele sterke visjes of een klein beetje vissenvoer toevoegt aan je aquarium. Dit om ammoniak te creëren zodat de bacteriën ook gevoed worden. Bij deze “snelle manieren” zul je goed moeten blijven testen op ammoniak en nitriet om zeker te weten dat je kolonie op orde is! Voor beginners raad ik echt de geduldige methode aan. 

aquascape voorbeeld
Aquascape zonder CO2 toevoeging, lowlight en makkelijke planten.

Aquarium indraaien; Dit kan je tegenkomen tijdens het indraaien!

Witte waas aquarium:

Een witte waas in de eerste tijd van de opstart is zeer normaal en verdwijnt vanzelf weer. Eigenlijk is het een goed teken omdat er bacteriebloei ontstaat en de bacteriën zich vermenigvuldigen! Geen zorgen het komt echt goed! Lees de blog: Witte waas in aquarium

Schimmel op hout in aquarium

Dat hout gaat schimmelen tijdens de indraai is volkomen normaal! Dit ziet er wit en slijmerig uit, Niks aan de hand. Dit verdwijnt vanzelf weer. Je vissen en garnalen zullen hier van smullen.

Wormpjes in je aquarium:

Wormpjes in je aquarium komen regelmatig voor bij de opstart. Lees de blog: Witte wormpjes in je aquarium voor meer informatie. 

Algen tijdens opstarten van aquarium:

Algen tijdens de opstart is veelvoorkomend en normaal. Er kan bruinalg ontstaan of groene alg. Beiden zijn geen probleem en met een strak regime en wat geduld verdwijnen zij snel weer. Lees mijn blogs over algen en hoe deze te verwijderen. Loopt de alg uit de hand dan zal je ze handmatig dienen te verwijderen.

Je weet nu de basis over het indraaien van een aquarium. Heb jij nog vragen? Dan weet je me te vinden. Mis je wat op deze pagina? Help mij en je mede aquarianen door me een berichtje te sturen.

Je kan door naar de volgende stap! Liever een stap overslaan of teruglezen? Het kan allemaal!

Goede plantenvoeding vind je hier. Andere aquariumspullen bestellen? Deze webshop heeft een groot kwaliteitsassortiment aquarium/aquascape spullen en planten.  

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan