Hoe kan je een aquarium beplanten?

TIPS VOOR EEN MOOI BEPLANT AQUARIUM of aquascape

Een aquarium (of aquascape) beplanten is relatief eenvoudig maar er zijn wat aandachtspunten. De stelen en wortels van de aquariumplanten moeten diep in het zand of in de aquasoil gestoken te worden bijvoorbeeld dat ze goed blijven staan. Daarbij vergroot je het risico van slagen als je vooraf weet hoe je een plant het beste kan verzorgen.

Lees dus vooral per aquariumplant hoe je deze moet planten , verzorgen snoeien! Dit staat bij goede aanbieders vermeld in het productoverzicht, of je kan op onze community altijd om advies vragen! Gebruik ook altijd een goede plantenvoeding als je planten wilt houden in jouw aquarium. 

Een plantenpincet is echt een must om aquariumplanten goed te kunnen planten. Zeker wanneer je ook gebruikt maakt van hout en steen is een pincet ideaal om de planten precies te krijgen waar je wil zonder dat je er een troepje van maakt. 

Wat ook nog wel eens lastig kan zijn is dat er veel verschillende soorten planten zijn. Snelgroeiende aquariumplanten, bodembedekkers, mossen, epyfitische planten en emerse/submerse vormen van planten. Begint het al te duizelen? Schrik niet en lees rustig verder, ik probeer het je zo makkelijk mogelijk uit te leggen!

Ik heb hieronder alvast een aantal hele handige linkjes voor je verzameld van de plekken waar ik mijn aquariumplantjes koop. Op deze sites vind je ook de juiste informatie over de aquariumplanten die je koopt, of de juiste plantenvoeding.

beplant aquarium
Een vers beplante aquascape. Let vooral op de verdeling van bodembedekkers, wortelplanten en stengelplanten achterin. Dit specifieke aquarium heeft filtering nodig gezien het vele hout. Deze aquascape wordt gehouden met aquasoil, co2 toevoeging en sterkere verlichting.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

WAAROM snelgroeiende aquariumplanten IN EEN AQUARIUM?

Snelgroeiende aquariumplanten zijn voornamelijk stengelplanten. Zij halen hun voeding voornamelijk uit de waterkolom maar maken ook wortels aan om zich vast te zetten in de bodem en voeding uit de bodem te  halen. Er zijn echte waterplanten die op het land niet zouden overleven zoals Valisneria, Waterpest en Hoornblad maar er zijn tientallen stengelplanten die zowel op het land als onderwater heel snel kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan Rotalasoorten, Myiophyllum soorten, Hygrophyla soorten etc. 

Vooral de opstart van een aquarium zal vergemakkelijkt worden wanneer er veel snelgroeiers gebruikt worden. Zij helpen met natuurlijke filtering van het aquariumwater en je bereikt sneller de ideale balans voor een helder en gezond aquarium. 

Wil je gerichte tips over welke planten mooi bij elkaar passen en het goed zouden doen in jouw aquarium? Dan raad ik je aan om lid te worden van onze community of 1 van mijn blogs over snelgroeiende of makkelijke aquariumplanten te lezen!

aquariumplanten zonder co2
Weelderige groei van Cabomba, Limnophila en Rotalasoorten. Een complete plantenvoeding,gebalanceerde CO2 en goede verlichting maken dit mogelijk!

Verschil tussen " emers en submers AQUARIUMPLANTEN "

Vele planten voor in het aquarium worden bovenwater gekweekt. Dit omdat het planten zijn die zowel boven als onderwater kunnen groeien. Als zij van Emers (bovenwatervorm) naar Submers (onderwatervorm) veranderen, maken zij nieuw blad aan. Je zal zal zien dat het emerse blad (boven water blad) langzaam aan zal vergaan en er nieuwe blaadjes ontstaan. Dit proces gaat geleidelijk. zie je alleen maar blad afsterven zonder dat je nieuwe groei ziet dan kan je er vanuit gaan dat een aquariumplant het moeilijk heeft. 

AQUARIUMPLANT WORDT BRUIN OF GAAT DOOD? 

Veel mensen denken dus dan dat hun plant het niet goed doet. Zoals ik al schreef moet er gelet worden op nieuwe groei van stengel en bladeren. Een plant die verandert van emerse naar submerse is soms weken geen fraai gezicht, maar geef de moed niet te snel op. Let vooral op uitlopers, zodra je die ziet, weet je dat jouw emerse aquariumplant binnenkort een mooie onderwaterplant wordt. Wanneer je ziet dat een plant bijna volledig bruin wordt en de bladeren doorzichtig dan is er wel wat mis met de plant. Ook zal de groei van nieuw blad er gezond uit moeten zien wil je zeker weten dat de plant het naar zijn zin heeft. Komen er maar minimaal kleine lelijke blaadjes aan die nauwelijks groeien en al snel algen pakken, ook dan is het misschien noodzakelijk om te kijken of je iets kan veranderen waardoor de plant wel goed groeien. 

DOOD BLAD VERWIJDEREN IN AQUARIUM

Bij de opstart dient het dode blad wat na verloop van weken ontstaat snel verwijderd te worden. de snelheid van de transitie van bovenwatervorm naar onderwatervorm verschult per plant. Om niet teveel organisch afval in het water te krijgen is het dus raadzaam om tijdig slecht wordend bovenwaterblad te verwijderen. Dit plantenafval zorgt voor een zware belasting in je aquarium wat algen tot gevolg kan hebben wanneer er nog geen stabiele bacteriekolonie aanwezig is.. Met name in het begin wanneer de planten in transitie zijn moet hier goed op gelet worden. Dit omdat de bacteriën grote ammoniumpieken nog niet aankunnen. Vaak gaat dit in het begin mis waardoor de bekende bruinalg optreedt. Wanneer er een oppervlakte van meer dan 70 procent van je aquarium beplant wordt met een mix aan snelgroeiers en traaggroeiers die allen op papier goed zouden moeten groeien, verklein je de kans drastisch dat algen de overhand nemen in je aquarium!.

Ludwigia aquariumplant
De Ludwigia Super Red die zijn transitie doorstaat. Zie je de onderste bladeren die groen en rond zijn, deze zullen op den duur afsterven. Dit zijn de oude bovenwaterbladeren. De top groeit uit met nieuwe rode bladeren (de onderwatervorm van deze soort)

traaggroeiende AQUARIUMplanten PLAATSEN

Cryptocoryne en echinodorussoorten zijn bijvoorbeeld echte traaggroeiende wortelplanten die veel voeding uit de bodem wlillen halen. Deze aquariumplanten gedijen het beste in een zeer voedzaamrijke bodem. Een aquasoil valt dus zeker aan te raden, of bijvoorbeeld een zandbodem met voedingsbodem, ook zou je alleen een zandbodem kunnen gebruiken met plaatselijk wat voedingstabs wanneer andere zaken zoals plantenvoeding, verlichting, filtratie en co2 toevoeging goed op orde zijn.  Vaak hebben deze traagroeiende wortelplanten dikkere stuggere wortels in tegenstelling tot de waterplanten en stengelplanten. Deze hebben dunnere flexibelere wortels. Het wortelgestel kan na verloop van tijd, wanneer de plant groter wordt, ook heel erg indrukwekkend worden. 

 

Denk aan de compositie van je aquariumplanten!

Zoals in een eerdere stap al beschreven zijn er verschillende soorten maten aquariumplanten. Ze worden vaak verdeeld onder Voor-, midden- en achterplanten en planten die op hout of steen geplaats kunnen worden. Voor een mooie compositie dien je deze volgorde aan te houden tijdens het beplanten in je aquarium als je nog niet veel ervaring hebt. Naarmate je meer inzicht krijgt in de groei en grootte van de gekozen planten zou je de aquariumplant kunnen herplanten op de gewenste plaats om bijvoorbeeld meer visuele diepte te krijgen. Bij aquascapen zul je hier meer aandacht aan moeten besteden om de diepte en illusie te creëren die je wenst. Een mooie blog hierover is de Triangle Aquascape

Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn top 10 makkelijke aquariumplanten! voor inspiratie!

Aquarium bodembedekker PLANTEN ZONDER CO2

Een matje of grasveldje van aquariumplanten op de voorgrond kan zeker gecreëerd worden en is populair onder veel aquarianen. Het wordt ook veel in aquascapes toegepast! Er zijn diverse soorten planten waarmee je dit zou kunnen creëren. Voor diverse soorten is goede belichting en co2 een must om een dichte en weelderige bodembedekking in het aquarium te krijgen. 

Hieronder som ik eerste de wat makkelijkere soorten op die zonder co2 ook een leuk matje kunnen maken, wel geldt vaak dat je vanaf het begin al een aanzienlijke hoeveelheid moet plaatsen of engelengeduld nodig hebt om het dicht te laten groeien:

  • Marsilea cremati
  • Marsilea Hirsuta
  • Staurogyne Repens
  • Saggitaria Subulata
  • Helanthium Tennelum
  • Cryptocoryne parva

 

Wil je een overzicht van aquariumplanten die goed zonder toevoeging van co2 kunnen? Lees zeker eens de blog “aquariumplanten zonder co2 toevoeging” en 3 makkelijke soorten voor een grasveldje 

 

bodembedekkende aquariumplanten met sterke verlichting en co2:

Ten eerste wil ik benoemen dat deze onderverdeling een persoonlijke is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ten tweede wil ik benoemen dat wat sterkere verlichting in combinatie met een voedingsrijke bodem en CO2 toevoeging elke aquariumplant beter zal doen laten groeien. 

Sommige soorten die ik hier onder noem zouden misschien ook zonder wat sterker licht en co2 kunnen overleven maar groeien erg traag of groeien niet meer dicht bij de bodem. 

Plantensoorten waar je dus ook een matje mee kunt maken maar die met co2 toevoeging en sterkere lichteisen beter tot hun recht komen of snel een matje vormen zijn:

  • Cuba
  • Monte Carlo
  • Lileaopsis (brasilensis, Zeelandae en Mauritius)
  • Eleocharis (naaldgrassoorten)

 

Er zijn natuurlijk veel meer soortjes  waarmee je de voorgrond kan beplanten. 

De lijst hierboven zijn de toegankelijkere en niet al te veeleisende soorten die in de winkel zijn te verkrijgen. Ze zullen ideaal zijn voor jouw eerste opstart. Wil je meer over aquariumplanten weten en inspiratie krijgen? Meld je dan aan op onze Facebook community!

Eleocharis mini
Een aquarium wat beplant wordt. Er is gekozen voor Eleocharis mini. Netjes verdeelt in kleinere plukjes. Geplant in aquasoil.

Epyfytische aquariumplanten

Er zijn ook planten die juist niet in de bodem geplant mogen worden maar gebonden moeten worden op steen of hout. Deze planten heten epyfyten. Dit zijn anubias soorten, javavarens en bucephelandra soorten (kunnen ook in de bodem, maar gedijen het beste op hout of steen). Deze aquariumplanten kan je het beste met doorzichtig dun visdraad of superlijm op steen of hout binden of plakken . Over het algemeen zijn de epyfitische aquariumplanten trage groeiers die niet al te veel licht nodig hebben om al goed te kunnen groeien.

Er zijn tientallen soorten anubias, javavaren en bucephalandra te verkrijgen. Leef je uit, het zijn ideale planten voor beginners in combinatie met bijvoorbeeld wat wortelplanten en snelgroeiers!

Aquarium beplanten lees hier hoe
De Javavaren is een plant die je het beste op hout en steen kan binden of plakken. Als hij met de wortelstok in de grond geplant wordt gaat hij dood.

Mos in je aquarium

Mos in het aquarium is altijd goed. Mos groeit bijna altijd mits hij een schoon aquarium heeft om in te groeien. Hoe schoner het aquarium hoe beter het groeit. Wat onderhoud door regelmatig even het mos schoon te wapperen is wel noodzakelijk. Ook is het noodzakelijk om het mos om hout of steen te binden. Mos kan niet in de bodem geplaats worden omdat het geen wortels heeft. Wanneer je het bindt of plakt zorg dan ook dat je geen dikke plukken plaatst. Op deze manier zal de kern snel gaan rotten door het vele vuil wat het doorgaans opvangt en zal het mos wat er bovenop los laten. Probeer het dus zo dun mogelijk aan te brengen en zo uitgestrekt als je zelf wilt.

Leuke soorten zijn bijvoorbeeld Javamos, Christmas mos, Fissidens en Spikey mos.

Hoe je aquariumplanten beplanten?

Een aquarium beplanten is een werkje op zich maar wanneer je mijn tips volgt zal de slagingskans aanzienlijk toenemen! Er zijn verschillende aquarium tools en gereedschappen die je kan gebruiken voor het beplanten van een aquarium, maar een pincet is echt een minimale vereiste om planten goed in de bodem te kunnen steken, zonder dat je de boel overhoop haalt. Hier onder deel ik wat praktische tips voor tijdens het beplanten van je aquarium!

  • Vaak worden planten aangeleverd in een mandje met steenwol. Het steenwol moet voorzichtig verwijderd worden zodat je de plant niet beschadigt. Dit kan het beste onder de kraan met lauw water. Wrijf het steenwol er voorzichtig af en spoel de stengels en wortels goed schoon voordat je je aquarium gaat beplanten.
  • Maak de bodem vochtig tot nat maar laat het water niet boven de bodem uitkomen. Op deze manier zijn de planten makkelijker in de bodem te steken, met een pincet, zonder dat ze direct loskomen en gaan drijven.  
  • Verdeel voorgrondplantjes in kleine porties. Voorkom het planten van dikke plukken omdat eventuele nieuwe groei dan minder kans krijgt om uit te groeien en omdat de plantjes dan misschien sneller weer los kunnen komen. Plant bodembedekkers altijd in zo klein mogelijke plukjes/stekjes en verdeel dit over de plek die je wilt gaan bedekken. 
  • Bij veel aquariumplanten kan je een stukje van de wortel afknippen wanneer deze eventueel te lang zijn. Dit heeft over het algemeen geen nadelen voor de overlevingsskans. 
  • Plaats de stengelplanten op de gewenste plek en bekijk altijd of ze voldoende ruimte te hebben om te groeien.
  • Bekijk altijd of een plant het licht ontvangt wat het nodig zal hebben. Plaats dus geen planten in de schaduw terwijl ze juist wat meer licht nodig zouden moeten hebben. 
  • Plaats planten die het goed doen met wat minder licht op deze plekken! Planten die wat minder licht nodig hebben groeien doorgaans ook gewoon goed op de belichte stukken! 
  • Breng mos en de planten die op hout en steen komen als laatste aan vooral de epyfitische planten kunnen wat sneller last krijgen van smeltend blad wanneer er te lang gedaan is over het beplanten. 

 

Tip: Houd tijdens het planten de plantjes vochtig, met een plantenspuit gevuld met water, op deze manier voorkom je dat het blad uitdroogt en de plant afsterft.

Eleocharis mini planten
Verdeel de bodembedekkers of grasjes in meerdere kleine stekjes en plant ze op het oppervlak wat je wilt bedekken met wat tussenruimte.

Conclusie hoe kan je een aquarium beplanten

Met de tips die ik je gegeven heb ben je hopelijk al goed op weg naar jouw prachtige aquarium. Laat je niet uit het veld slaan mocht je hier en daar wat fouten maken tijdens het proces, hier leer je van. Er valt nog veel meer te vertellen over het beplanten van een aquarium maar de tips die ik je gegeven heb dekken al een heel groot deel.  

Mocht je vragen hebben over het beplanten van jouw soecifieke aquarium, word dan zeker lid van onze Facebookcommunity met duizenden leden. Je kan zelfs gratis en voor niets deelnemen aan wedstrijden en een persoonlijke mentor benaderen voor intensieve hulp! Wij vinden het namelijk leuk om jou te helpen zodat je kan genieten van deze mooie hobby!

Ik heb hieronder nog enkele handige links van de plekken waar ik mijn materiaal koop. Op deze sites ben je verzekerd van de juiste informatie over de planten en kwaliteit. Met het gebruik van deze linkjes, help je mij deze site en de Facebookcommunity nog vollediger en leuker te maken! 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!